A raccsolás nem legyőzhetetlen!

ZAVAR A RACCSOLÁS? ÚGY DÖNTÖTTÉL, HOGY MEGSZABADULSZ A BESZÉDHIBÁDTÓL? JÓ HELYEN JÁRSZ!


KÉSZEN ÁLLSZ? AKKOR KEZDJÜNK NEKI!
GYAKORLATOK SZÉP SORBAN...


AZ ELSŐ LÉPÉS, hogy meggyőződj róla, hogy nincs olyan szervi adottságod (például túl rövid nyelvfék), ami a raccsolást okozza, ami megakadályoz az R hang helyes képzésében. Ehhez mindenképpen egy szakembert kell felkeresned, aki belenéz a szádba és azonnal meg tudja ezt mondani. Szinte minden óvodának van logopédusa, aki ha nem is foglalkozik felnőtt terápiával, de ebben tud segíteni. Ha ilyen problémád van, akkor se keseredj el! Sokszor egy nagyon egyszerű beavatkozással lehet ezen segíteni.

HASI LÉGZÉS
Főleg az elején nagy, erőteljes légáramra lesz szükség az R hang megperdítéséhez. Ehhez helyes légzési technikát kell alkalmazi. Ez az úgynevezett hasi-vagy rekeszlégzés, ezt használják az énekesek, színészek is. A levegőt ne a tüdőbe szívjad, hanem mélyebbre, úgy, hogy a hasad megemelkedjen. Innen erőteljesebben tudod a levegőt a szádba juttatni, ahol meg fog pördülni a nyelved. A rekeszlégzés alkalmazásának számos egyéb, pozitív hatása van.

BEMELEGÍTÉS, SZÁJ -ÉS NYELVTORNA
Mivel hosszú évekig raccsoltál, rosszul képezted az R hangot, bizonyos izmaid nem fejlődtek megfelelően, így most ezeket kell „kigyúrnod” a nyelvtorna segítségével.
A raccsolás egy makacs dolog, nagy munka megszabadulni tőle. Mielőtt a pergetéssel próbálkozol, előkészítő gyakorlatokra van szükség. Ezekre ne sajnáljad az időt, mert nagyon fontos szerepük van a későbbi sikeres berregésben! Ez olyan, mint a sportolóknál az alapozás a szezon előtt; a konkrét mozdulatsorok gyakorlása előtt megerősítik az izmaikat.

Tipp: az elején nagyobb hangsúlyt fektessél a nyelv erősítésére, legalább 10-15, de akár 20 percet minden alkalommal, később ez lecsökkenhet akár 5 percre, de teljesen sose hagyjad el a nyelvtornát!

MI A NYELVTORNA CÉLJA? a nyelvtorna célja általában a nyelv és a nyelvhegyi izom erősítése, a mozgás koordináció fejlesztése, a szájtér, a nyelv és a nyelvfék lazítása, nyújtása, a nyelv ügyesítése, az R hang képzéséhez szükséges pozíció tanulása.

MIÉRT SZÜKSÉGES A NYELVTORNA AZ R HANG KILAKÍTÁSÁHOZ?
Mert az R hang nagyon nehezen képezhető, a beszédszervek differenciált, bonyolult és harmonikus működése szükséges hozzá. Az egyes mozzanatokat előbb külön-külön kell megtanulni, a nyelvtorna során, ezután fogod tudni összehangolni őket.

GYAKORLATOK – 1. SZINT (nyelvtorna, arctorna)

 1. az arc masszírozása: ha száraz az arcod, használj egy kis krémet. Erőteljes, körkörös mozdulatokkal, az ujjbegyeiddel masszírozd az arcodat, mindkét irányban. (5-5 kör)
 2. pofonocskák: körülbelül 5 cm távolságról pofozgasd végig az arcodat, persze csak olyan erősen, hogy ne fájjon. Ezzel serkented a vérkeringést.
 3. arctorna: ismételgesd: IKSZ – Ő – IKSZ – Ő, majd LÁ – LÜ – LÁ – LÜ (legalább 1-1 percig). Az Á-nál nagyra nyisd a szádat, az I-nél jó szélesre húzd, az Ö-nél pedig csücsöríts, amennyire csak tudsz!
 4. csettintés: erőteljesen csettintgessél, közben próbáld a szádat minél nagyobbra nyitni!
 5. tapasztás: tapaszd a nyelved a szájpadlásra, mintha csettinteni készülnél, de csettintés helyett hagyd ott a nyelved, és próbáld nyitogatni a szádat. Ez a gyakorlat nyújtja a nyelvféket.
 6. lufi fújás: vegyél egy nagy levegőt, „fújd föl” a szájüregedet, mint egy hörcsög, és tologasd a levegőt föl-le, jobbra-balra. Majd 10-20 másodperc után SSSSZ hangot képezve engedd ki szép lassan a levegőt. Ennek a gyakorlatnak lazító hatása van. 
 7. nyelv nyújtogatása: nyújtsd ki a nyelved jobbra, majd balra, amennyire csak tudod, anélkül, hogy az állad mozogna. Az elején segítségnként megfoghatod az állad. Utána csináld ugyanezt föl-le. Ennél általában az állad jobban akar mozogni, de ne hagyd magad! Ha jól csinálod, akkor érzed, hogy nyúlik a nyelved.
 8. nyelvhegy erősítése: mondogasd erőteljesen: LÁLÁLÁLÁ, NÁNÁNÁNÁ, TÁTÁTÁTÁ, DÁDÁDÁDÁ... Figyelj, hogy jó helyen legyen a nyelved! Az L-nél a fogmeder mögött (lásd bővebben a következő menüpontban), a T-nél közvetlenül a fölső fogsor mögött, azok érintésével, az N-nél és a D-nél a fogsor mögött, kicsit hátrébb van a nyelv! Lehetséges, hogy ezeket a hangokat sem képezted eddig helyesen, akkor ezt is többet gyakorold!

A 2. szint nyelvtorna gyakorlatai kicsit nehezebbek, de 1-2 hét után kezdd el ezeket is! Csinálhatod egyből párhuzamosan is az összes gyakorlatot, csak számítsál rá, hogy ezek egy kicsit nehezebbek.

GYAKORLATOK – 2. SZINT (nyelvtorna)

 1. gombóc: csukott vagy lazán nyitott szájjal nyomd a nyelved balra, majd jobbra, mintha egy gombóc lenne szádban! Az állad itt se mozogjon!
 2. variált csettintés: csettintés közben formált egyszer nagy Á-ra, majd O-ra a szádat, ezt ismételgesd váltakozva!
 3. fújogatás: tedd a kezedet a szemed fölé (mintha egy baseball sapka napellenzője lenne), és kinyújtott, felfelé kunkorodó nyelvvel fújd a levegőt a tenyeredre! Vagy: ugyanilyen nyelvvel próbálj az orrodba fújni!
 4. kanálnyelv: nyisd ki a szád, és a nyelved lent tartva, próbálj kanalat formálni! A nyelv szélei körben érintsék az alsó fogsorodat, a közepe pedig süllyedjen le. Ez fontos gyakorlat, az R hang képzéséhez szükséges pozíciót készíti elő. Ha nem megy, az elején segíthetsz az ujjaddal megtalálni a helyes pozíciót.
 5. fogmosás: enyhén nyitott szájjal helyezd a nyelved az egyik hátsó fogad elé, majd vezesd körbe, mintha fogat akarnál mosni a nyelveddel! Csinálj 2-2 kört oda-vissza, közben nyújtsad meg a nyelvedet minél jobban! (A nyelv ne a fogad tetejét érintse, hanem az ínyed tövét, a nyelv az ajak és a fogsor között haladjon!)
 6. fogak érintgetése: az egyik hátsó fogadtól indulva, érintsed meg az összes fogadat egyesével a nyelveddel, fölül, majd alul! Ezt mindig tükör előtt végezd! Ez a gyakorlat javítja a nyelv mozgás koordinációját.
 7. pöndörítés: csücsörítsél a száddal, és próbáld kidugni a nyelved úgy, hogy két oldalt felpöndöríted! (A nyelved U alakú legyen.) Érezd, hogy a nyelved nyúlik egészen hátulról, a tövétől!
 8. kunkorítás: helyezd a nyelved hegyét a felső fogmeder mögé (mint az L hangnál), vagy még egy kicsit hátrébb, és a nyelved kunkorodjon előre! Csukd be a szádat, ezzel összenyomvva a nyelvedet, hogy az alsó része minál jobban nyúljon!
 9. A nyelv –és az állmozgás különválasztása: mondogasd: LÁLÁLÁ; LALALA; LELELE; NÁNÁNÁ; NANANA; NENENE, úgy, hogy csak a nyelved mozogjon, az állad ne! Később vegyesen: NÁLÁNÁLÁ; NALANALA; NELENELE; LÁJÁLÁJÁ; LAJALAJA; LEJELEJE... Ezt is mindenképpen tükör előtt végezd, legalábbis az elején!


JÓ GYAKORLÁST KÍVÁNOK!Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 69
Heti: 267
Havi: 1 687
Össz.: 598 564

Látogatottság növelés
Oldal: LÉGZÉS, NYELVTORNA
A raccsolás nem legyőzhetetlen! - © 2008 - 2024 - raccsolas.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »